keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Koukkuniemi


Koukkuniemi on toisinaan saanut kyseenalaistakin julkisuutta vanhusten hoidossa, mutta  kyllä siellä nykyään on ihan hyvä palvelutaso. 
Usein Koukkuniemeen tullaan vasta silloin kun ei enää kyetä kotihoitoon ja silloin tarvitaan runsaasti hoitohenkilökuntaa.


Tampereen kokoinen kaupunki tarvitsee paljon tiloja vanhuksille.


Koukkuniemi on rakennettu vanhan kartanon luonnon kauniiseen maisemaan.


Gustaf Ahlgrenin testamentin ansiosta on tämä laaja vanhainkoti saanut alkunsa. Ahlgren oli monipuolinen liikemies, joka rikastui teollisesti nopeasti kehittyvässä kaupungissa.

Tästä kuvasta näkee minkälainen rakennuskolossi Koukkuniemi on.

Koukkuniemen pulut   eivät olleet mitään linssiluteita, joten päädyin ottamaan tämän pulukuvan keskustorilla.

13 kommenttia:

a-kh kirjoitti...

Mukavia kuvia. Äitini oli muistaakseni vähän aikaa täällä ihmisikä sitten.

ritvaliisa kirjoitti...

Onko se hyvää hoitoa, että rollolla liikkuva ihminen on kolmen kuukauden kuluttua "jalaton", eikä suostu syömään mitään?
Hoitajat jatkavat toisen vuoron työvuoronsa jälkeen, kun sijaisia on liian vähän. Tämä on normaalia, josta ei puhuta ääneen.

suloensio kirjoitti...

a-kh
Monille tulee lopulta se aika jolloin tarvitsee enemmän palveluita. Nykyään on ymmärtääkseni vanhuksilla yleensä oma huone. On kuitenkin jotakin yksityisyyttä jota ei äidilläsi ehkä vielä ollut.

ritvaliisa
Isossa talossa on monta tarinaa.
Sellaisia huonoja juttuja ei tarvittaisi ollenkaan, mutta niitäkin tulee. Yhteiskunta tuhlaa yleensä rahaa muualle enemmän kuin vanhustenhuoltoon. Asia lienee edelleen vakavan keskustelun paikka.

ritvaliisa kirjoitti...

Tampereellakin on komea vanhuspalvelusuunnitelma, uutta muka rakennetaan, mutta unohdetaan jo toimivat, eikä hoideta kunnolla. Tulisivat suunnittelijat käytännön töihin ensin.
No - ehkä tämä ei ole oikea foorumi tällaiselle keskustelulle, mutta harmittaa kun joutuu kohtaamaan isovanhempien kohtelun tällaisena, eikä voi asialle mitään.

suloensio kirjoitti...

ritvaliisa
Mielipiteensä voi sanoa mielestäni aina. Ymmärrän että tunteesi ovat asioiden suhteen hieman kuumana.
Minä en taas tiedä muuta kuin mitä olen kertakäynnillä nähnyt.
Onko vanhushoidosta kenties hävinnyt arvostus?
Muistan erään papan joka muutti palvelukotiin Takahuhtiin, mutta parin päivän kuluttua muutti takaisin, kun ei sieltä kuulemma saanut ostettua Iltasanomia. Myöhemmin hänen Dementiansa paheni ja joutui hyvin vastahakoisesti muuttamaan Koukkuniemeen, jossa pian kuoli.

ritvaliisa kirjoitti...

Olisin lähettänyt kommentin ja viestini Koukkuniemen johtajalle, mutta nimeä ei löydy, eikä yhteystietoja. Pitänee piilotella, kun ei voi olla julkisesti esillä, ja ottaa huomautuksia vastaan. Miksi ei ole edes henkilöä, jolle voi palautteita antaa. Meitä juoksutetaan sinnekin.

Harakka kirjoitti...

Hienon näköistä on ainaskin ulospäin.
Mutta sitten ei tiedäkkään, mitä siellä talojen sisällä tapahtuu.
Mutta toivon, että kaikilla olisi siellä hyvä olla.
Mun anoppini on myös vanhainkodissa, ja hän asustaa yhden hengen huoneessa, joka on tosi pieni, niin samassa huoneessa kuitenkin on toinenkin potilas, mikä vielä on sellanen, niin sanottu "vihannes".
Ettei ainakaan juttukaveria hänestä olekkaan.
Mitään omaa siellä ei hänelle mahtuisi olemaan. Tv:een me hänelle sinne vietiin ja justiinsa saatiin se sinne mahtumaan, mutta sitäkään ei hänelle siellä laiteta päälle, kun hän itse ei enää niin hyvin sitä kykene tekemään.
Yhtään omaa huonekalua ei sinne sopisi, että kyllä on niin väärin, ettei ihmiselle viimeisinä aikoina anneta edes sitä omaa pikkusta huonetta, jonka voisi vähän kodinomaisesti kalustaakkin, niin hän viihtyisikin sitten varmaan siellä paremmin. Nyt se on hänelle vaan vaivaistalo, jossa hän joutuu asumaan, kun ei kotonaan enää liikkumisen, ja muistamattomuutensa takia pysty asumaan.
Vangeillakin on paljon paremmin , kuin vanhuksilla.
Kyllä parannuksia pitäisi saada paljon vanhusten hoitoon laitoksissa!
Kaikesta huolimatta, hyvää viikonloppua sulle sinne!
Mutta hyvää viikonloppua

suloensio kirjoitti...

ritvaliisa
Kyllä se masentaa nähdä ylimielistä kohtelua läheisten vanhusten hoidossa. Aina täytyisi olla paikka minne voisi valittaa talon puutteista. Ehkä kuitenkaan näin ison talon johtaja ei voi puuttua jokaiseen yksityistapaukseen.

Harakka
Minulla oli 1970-luvulla mummolla sama tilanne kuin sinun anopillasi.
Hänellä oli pienessä huoneessa kämppäkaverina käänneltävä letkuilla syötettävä vihannes. Huonekaluja ei ollut lainkaan televisiosta pahumattakaan. Mummo olisi halunnut vieraille keittää kahvia, mutta sitäkään mahdollisuutta ei ollut.

Äidilläni sitä vastoin oli palvelutalossa pieni huone johon sopi huonekalu ja TV. Hän kovasti siinä myös viihtyi.
Vanhusten asemassa on niinkuin koko elämässäkin epätasaarvo. Toisilla onnistaa paremmin kuin toisilla.
Mutta hyvä kun ihmiset tajuavat vaatia omille vanhemmilleen parempaa kohtelua.
Hyvää viikonloppua myös Sinulle!

Anonyymi kirjoitti...

Sellaista se elämä on ensin keräämme mahdottoasti tavaroita seuraava on vanhainkoti Sinne ei saa Ottaa muutakuin TV ja piironki ja sänky ,seuraava on on taivas sinne ei voi Ottaa mitään mukaansa .

suloensio kirjoitti...

Anonyymi
Ihmisen tarpeet nähtävästi aika paljon sopeutuvat. Lopulta kaikki sitten päättyy ja tavara jää muiden murheeksi.

Anonyymi kirjoitti...

Pomot tykkää kovaotteisista ja agressiivisista hoitajista. Jos pomolle tekee ilmoituksen työkaverista, joka kohtelee sekä henkisesti että fyysisesti kaltoin asukasta, niin mitään ei pomojen taholta tapahdu. Paitsi, että k.o hoitaja saa vakitoimen! Pomot kostaa tällä tavalla ilmiantajille.

Sulo Heinola kirjoitti...

Anonyymille
vastaan että näin se elämässä on muuallakin kuin Koukkuniemessä. Hyvien asioiden edessä on monia huonoja, joista huonokuntoiset vanhukset kärsivät.
Valitettavasti näin voi olla!

Anonyymi kirjoitti...

Päivää vaan! Komppaan kahta viimeistä mielipidettä,kumpikin ovat mielestäni oikeassa. Lastenhuollossa, kouluissa ja vanhushuollossa, näissä kaikissa, tarvittaisiin selkeät pelisäännöt. Vanhustenhoidossa, jos missä, tarvitaan selkeät säännöt,kuinka kovakouraisesti hauraita vanhuksia saa käsitellä. Vanhainkodin asukkaillahan ei ole käytössä kännykkäkameroita tai nettiyhteyttä "juutuubeineen", jonka avulla voisi paljastaa epäkohdat. Unohtamatta myöskään henkistä kaltoinkohtelua, joka saattaa olla yhtä vahingollista kuin fyysinen pahoinpitely.Esimiehet esiintyvät julkisuudessa suurina vanhusten ystävinä, mutta samanaikaisesti palkitsevat vakituisella työsuhteella hoitajan, joka todistettavasti,silminnäkijän läsnäollessa käy avuttoman, liikuntakyvyttömän vanhuksen kimppuun. Esimies ei ollut kiinnostunut tapauksesta.Dosentti Olavi Manninen teki tutkimuksen työpaikkamme esimiehistä, tutkimuksen tulokset perustuivat alaisille tehtyyn kyselyyn.Tulos ei ollut mairitteleva, mutta kehitystä parempaan ei ole tapahtunut. Huvittavinta tässä on, että tutkimuksen tulos julistettiin "vääräksi"! Työpaikan kahvipöydissä on pulla mennyt väärään kurkkuun yhdellä jos toisellakin esimiesten päätöksiä ja puolueellisuutta päivitellessä.