torstai 9. syyskuuta 2010

Maaseudun alasajo

Tämä naula on kiinni tässä yli satavuotiaassa hirressä vain siksi, että joku nimeltä MINÄ haluaa säilyttää tätä maisemaa edes niin paljon kuin voi.
Vielä muutamia vuosia sitten tässäkin talossa oli navetassa karjaa ja pihassa oli oma metsätraktori. Talon isäntä sitten kuoli eikä jatkajaa hänelle ole löytynyt.
Perikunta on jonkin verran hoitanut tonttia mm. leikkaamalla nurmikon.
Läheltä löytyy toinen talo kesämökkikäytössä. Portaat ovat rapautuneet vaarallisen näköiseen kuntoon.
Muuten talo on säilynyt hyvin, sillä omistaja on kuollut jo 45-vuotta sitten.
Taas samalla kylällä talo tyhjillään. Omistaja kuoli 17 -vuotta sitten. Hän ei myöskään saanut jatkajaa asunnolleen vaan sekin on kesämökkikäytössä.
Tähän taloon meidän naapurilla Ristolla oli ennen maitotinki. Talo oli erittäin hyvin hoidettu, mutta mitä onkaan tapahtunut?
Kaikki ovatkin muuttaneet kaupunkiin tai kuolleet pois. Postilaatikko on yhä paikoillaan ihankuin se naula minun aittani hirressä, mutta postinkantajaa ei enää tälle kylälle tarvita.
Nykyinen suuntaus johtaa siihen, että rakennukset jäävät kasvavien puiden alle ja ne häviävät.
Eurooppa unionia syytetään maaseudun alasajosta.
Poikkean palatessa jo ammoin sitten kuolleen ystäväni saunamökillä. Se sijaitsi metsässä jolle hän oli antanut nimeksi "Sontiaispuisto."
Toki sekin oli yhä paikoillaan.
Olihan siellä vielä asuttujakin taloja ja elämää muualla päin, mutta edellä kerrottu antaa myös ymmärtää, että jotakin on pahasti vialla.
Ajetaankohan maaseudun elämää pikkuhiljaa todella alas?

Ei kommentteja: