sunnuntai 23. elokuuta 2009

Pirunpesä

Speden muistomerkki Pirunpesällä.
Poikkesimme paluumatkalla Pirunpesällä, se on kalliosta löydetty irtomaata täynnä ollut onkalo, jota takavuosina alettiin tyhjentää. Spede Pasasen johdolla siitä tehtiin vieläkin toiminnassa oleva matkailukohde. Paikalla oli myös pieni matkamuistomyymälä, ja nuori opastava kaveri peri viiden euron pääsymaksun.
Monttu on 24 metriä syvä, ja sinne kavuttiin metallisia portaita myöten. Huomasi miten ilma viileni alaspäin mennessä, mutta sammakot viihtyivät mainiosti kosteassa hämärässä.


Näkymä ylhäältä alaspäin montun päällä olevalta ulokkeelta. Alhaalla olevasta lätäköstä kuvastuu taivas.Veli kiipesi tyttärensä kanssa maakummulle, joka muodostui onkalosta poistetusta maa-aineksesta.
Minä kiipesin vieressä olevaan näkötorniin veljenpojan seuraksi.

Tässä lähempiä tietoja paikalle Spede Pasasesta tehdyssä muistomerkissä.


Paikka oli muutenkin luonnonkaunista kalliota. Teimme pitkän kävelyretken, ja kallio oli kuin asfalttia.Tässä luolassa kerrottiin olleen joskus asukkaana erään erakon. Luola oli itseasiassa matala kivenkolo, jossa olisi varmasti pystynyt hyvin nukkumaan.

1 kommentti:

Tuomo Kesäläinen kirjoitti...

Hieno kohde, ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Olen tavannut tämän K.Parkkusen täällä Turussa, hänellä on kyllä mielenkintoisia näkemyksiä ja suuri intohimo näitä paikkoja kohtaan. Siksi Spedekin projektista innostui, hienoja ja arvokkaita paikkoja.